torstai 17. syyskuuta 2015

LESTADIOLAISUUS

Kuva otettu netistä

Mitä teille tulee ensimmäisenä mieleen sanasta lestadiolaisuus? Tunnetteko ketään lestadiolaista ihmistä? Mitä olette kuulleet lestadiolaisuudesta ja uskotteko kaikkiin väittämiin?
Joka ikinen negatiivinen uutinen, joka liittyy lestadiolaisuuteen, on ärsyttänyt minua, etenkin ne asiat, mistä niissä puhutaan; mm. "synnytyskoneista", uskonnon "säännöistä", ehkäisystä, seksiin pakoittamisesta jne. 
Ensinnäkin, mikä ihmeen "synnytyskone", sellainen(ko) laite, jonka napista painetaan niin tietyn kiloinen, pituinen ja sukupuolinen lapsi tulee ulos ja näin vauva on valmis uuteen kotiin ja perheeseen. Kirjoittaessani nettiin sanan "synnytyskone" löysin aivan järjettömiä keskusteluja, jotka todellakin naurattivat minua, mutta myös nostattivat raivoisia ajatuksia. Veikkaisimpa, että suurin osa lestadiolaisista perheen vanhemmista ovat ihan oikeasti halunneet lasta eikä ketään ole pakotettu seksiin/lapsen hankkimiseen. 



Myöskin siitä, että perheessä on paljon lapsia, ajatellaan että äidit ovat kuin "synnytyskoneita". Kaikki nämä ajatukset ovat täysin valhetta ja aivan jonkun ihmisen mielikuvitusta. Tai, kun jossakin perheessä on vaikkapa 10 lasta, on kyseessä; mikäs muukaan kuin lestadiolainen perhe. Miksi niin ajatellaan? On perheitä, jotka eivät ole lestadiolaisia, mutta heillä on silti 10 lasta, samalla tavalla päinvastoin.



Kuka on esimerkiksi sanonut, että lestadiolaisilla ihmisillä on tarkkoja sääntöjä, mitä he eivät saa ja mitä saavat tehdä, kun ne oikeasti ovat tapoja, mitä halutaan kunnioittaa. Jokainen lestadiolainen ihminen saa itse henkilökohtaisesti päättää sen, miten uskoo; salliiko esimerkiksi sen, että meikkaa tai katsoo elokuvia ja tv-sarjoja. Kukaan ei ole sitä erikseen kieltämässä, mitä sinä saat tehdä. Ei lestadiolaisilla ole mitään listoja, joissa lukee kiellettyjä asioita, eivät he saa mitään rangaistuksia.
Entä kuka on kieltänyt sen, että lestadiolaiset eivät saa käyttää ehkäisyä? Ei kukaan, sekin on vain tapa. Ajatellaan, että jokainen alkunsa saanut lapsi on tervetullut maailmaan. Esimerkiksi abortin tekeminen voi joidenkin mielestä olla väärin, mutta joidenkin mielestä ei. Poikkeavissa tilanteissa sen ymmärtää, mutta sehän on periaatteessa lapsen "tappamista" raa´asti sanottuna. Vaikka monesti puhutaankin, että se ei ole edes ihminen, mutta siitä on kasvamassa vauva/lapsi/ihminen.




Tässä mielipiteeni lestadiolaisuudesta. En ole luonteeltani aina kovin rohkea, joten tämän postauksen julkaiseminen oli vaikeaa, etenkin siksi, että mielipiteitä tästä aiheesta on varmasti aika monia. Toivon silti, että kunnioitatte minun mielipidettäni, koska tämä oli minun näkemys asiasta. 

                        ♥Maikki

12 kommenttia:

  1. Voi maikki, sä puit mun ajatukset nii hyvin sanoiks! En vaan voi ymmärtää joidenkin ihmisten sokeutta tässä asiassa. Uskotaan kaikki mitä netissä keskustelupalstoilla ja lööpeissä sanotaan, eikä malteta oikeesti perehtyä aiheeseen. Oon joutunu jo monta kertaa tilanteeseen, jossa ois tehny mieli mennä lyömään vähän faktoja tiskiin joillekin jotka on jutellu ''lestojen säännöistä'' ja muusta perättömästä. Joskus oonki menny väliin. Aina siihen ei vaan oo voimia.
    Joidenkin on vaan niin vaikea uskoa että oikeesti kymmenen lapsen äiti voi ottaa ihan rakkaudella vastaan sen yhennentoistakin. Jokainen lapsi on yhtä rakas ja ainutlaatuinen, ihan samalla tavalla kuin kaikissa muissakin perheissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään ymmärrä, siks halusinkin kirjottaa tästä postauksen ja julkaista sen. Tuo on niin inhottavaa, uskotaan mihin vaan vaikka jutut on aivan järjettömiä. Inhottavaa jos säkin oot joutunu tilanteisiin, mutta se on vaikeeta aina välillä mennä siihen väliin. Tosi hyvin sanoit ton viimesimmän asian. Vanhemmat rakastaa jokaista lasta paljon, oli se sitten viides tai yhdestoista lapsi. Kiitos pohtivasta kommentista<3

      Poista
  2. tääki asia on semmonen jossa meillä on niin samanlaiset ajatukset!! Oisin voinu kirjottaa mun ajatuksista lähes samanlaisen tekstin. Niinku linkki sano ni jokainen lapsi on varmasti aivan yhtä rakas vaikka se ois kolmastoista ihan niinkun joka perheessä.
    Oon niin samaa mieltä tästä aiheesta etten keksi mitään lisättävää enää. xd Noista "säännöistä" vois paasaa vaikka miljoona tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla etten ole yksin samaa mieltä. Puhut aivan totta, ei se lapsimäärä vaikuta mitenkään siihen miten vanhempi rakastaa lapsiaan. Ja juurikin niistä "säännöistä" voisin minäkin paasata ihan vaikka loputtomiin asti. Kiitos kommentista<3

      Poista
  3. voiettä kun ne kaikki lukis tän ketkä luulee et meiä elämä on täynnä sääntöjä. et ne tajuais sen että meilläki on astianpesukone, matot lattiassa, vaatteita, ruokaa ja rakkautta. ja kaikkia muuta, sellastaki mitä kaikki ei ehkä ymmärrä, tai haluakaa ymmärtää. rohkee, hyvä postaus, täynnä asiaa! ♥ mullaki luonnoksis samanlainen jonkun anon toiveesta, ehkä seki joskus näkee päivänvalon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, Mun mielestä on niin outoa ajatella ettei olis mitään pesukoneita, mattoja lattiassa yms, sehän on ihan järjetöntä. Mutta kiitos tosi paljon ihanasta kommentista!<3 Toivon kyllä, koska olis kiva lukea sulta sellanen:)

      Poista
  4. Niin hyvin kirjotettu! Ite kans joskus kuunnellu et joku puhunu et ko "lestat ei saa tehä sitä eikä tätä, lestat on semmosia ja tämmösiä".. Miks ne ei voi ottaa asioista oikeesti selvää ennenku puhuu paskaa, niin ärsyttävää! Mutta oon ihan samaa mieltä itekki sun kans :) Oot kyllä rohkea ko tästä kirjotit ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tuo on inhottavaa kuulla sivusta tollasta, Niimpä, tosi raivostuttavaa lukee netin keskustelupalstoilta kaikenlaista haukkumista ja väärän tiedon jakamista. Mut ihana kuulla jos oot samaa mieltä, kiitos!<3

      Poista
  5. älyttömän hyvä postaus ja hyviä pointteja myös kommenteissa! mulla on juuriki samanlaisia ajatuksia asioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Oon samaa mieltä nuista kommenteista! Kiva kuulla myös että sullakin oli samanlaisia ajatuksia!:)

      Poista

Kerro ajatuksesi minulle♥